Некултурно пространство


DIE YOU GREEN BASTARDS! by cut:eater
21 May 2008, 13:05
Filed under: entropy | Tags: , , , ,

SHiT

picture by _Sweetness__2007

Работя в зелен офис. Компютърът ми е зелен. Избягвам да отпечатвам документи, а когато го правя, ползвам рециклирана хартия. Мониторът ми е произведен по най-съвременните стандарти за енергоползване и отдаване. Жълтите ми листчета за бързи бележки също са зелени на цвят. Кошът за боклук под бюрото ми е зелен. Стените са в успокояващи пастеленозеленикави нюанси. Седя върху зеления си стол в зелените си тренди дрехи от еко-материи и чета списание със зелени корици и огромно заглавие ЗЕЛЕНОТО Е НА МОДА.

Евгения, момичето седящо срещу мен, има зелена коса. Ирисите й са зелени. Дългите пухкави обеци, висящи от малките й уши, са тревнозелени. Точките на роклята й, образуващи концентрични окръжности, са тъмнозелени. Пие зеления си чай от зелена порцеланова чаша. Ако е нервна, почуква по нея с лакирани нокти, докато говори по телефона. Тя мисли в зелено всеки ден. Понякога дори и насън.

Шефът ми има зелени идеи, които пази в зелени папки. Лайната му са зелени понякога. Моите също. Евгения казва, че нейните по-често са червени, защото яде много домати и червен хайвер. В понеделник се събираме на оперативни срещи, на които разискваме зелените практики и стратегии, които трябва да развием и приложим. Всичките ми колеги възприемат зеления тренд. Ние обичаме зеленото.

Зеленото е модерно.

Но често си мисля, че в цялата тази зелена история има нещо грешно и объркано. Защото екологичното ми съзнанието ползва едни и същи мисли и не произвежда нови, за да не изразходва излишен ресурс. Да не отделя допълнителни емисии вредни частици в пространството. Задушливите частици на разнообразието.

И искам да те попитам – ти също ли си зелен?

Advertisements

8 Comments so far
Leave a comment

Хаха – днес, след като ти прочетох поста в Google Reader, виж кое е следващто, което видях веднага след това:

http://wvs.topleftpixel.com/08/05/21/

The Green Dome!!!! :D

Comment by Дени

оригиналната илюстрация е тази, но нямам отговор дали мога да я ползвам (със запазени права е):

http://www.flickr.com/photos/sultanasandwich/454332687/

Comment by cut:eater

А тревата ти зелена ли е, или праскаш нещо по- силно и по- кафяво като хашиш?

Comment by Апостол Апостолов

Аз като пикая режа тенекия до 4мм.

Comment by mindbolt

по-добре ‘зелено’, отколкото ‘лайняно’… щото някой само такова произвеждат.

Comment by пламен

Зелен съм. Зелен крокодил :)

Comment by Васил Колев

А аз искам да те питам, ти какво разбираш от глобална политика? Аз много малко, да не кажа нищо.
И в частност от енергетика(подсектор енергоспестяване и енергийна ефективност) и индустриална екология. Тук вече съм запознат.
Всичките тези твои бръщолевения наистина правят впечатление на четящия човек. Понеже се акцентира на цвета зелено, чрез множество повторения. Като изключвам модните тенденции(тези кретени дизайнерите винаги са ме дразнели с техните “велики модни линии”), защото те имат малко общо.
В най-скоро време ежедневието на хората в нормалните страни(България и тя се мярка някъде там) ще се промени. И ако страните не водят политика ориентирана към новите технологии и съпътстващите ги промени, ти ще се топлиш с бог знае какво, и ще си лягаш като залязва слънцето. Тоест те трябва да втълпят на хората, които са техни граждани новите идеи!

Comment by Peshi

уважаеми Peshi,

благодаря за уместния коментар. текстът, който съм публикувал, е породен от раздразнението ми от некачественото използване на “зеленото” мислене.

в работното си и цивилно ежедневие виждам как се експлоатира тази тема единствено с цел печалби и без особено поемане на отговорност за “зелени” дейсвтвия.

надявам се, че това отговаря на въпроса ти.

пожелавам ти хубав жълт ден.

п.с. ти започна с “ти”, затова и аз.

Comment by cut:eater
Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s