Некултурно пространство


незначителен постинг by cut:eater
11 December 2007, 21:12
Filed under: cu tural

Прочетох втория коментар в тази тема на Eneya и се замислих за модерните либертариански течения от ежедневен тип. Като еко-манията и новите форми на авторско право. Новите аксесоари на старите съзнания. Съзнанията на млади и стари, които изостават от условията на технологичната реалност с еднаква скорост.

В случая Eneya е публикувала в нарушение на нечие авторско право една карта, нарушавайки собствения си лиценз за оригиналност на съдържанието. Аз също съм ползвал контент, който не е под СС, въпреки че ползвам такъв. Смешно е. И жалко.

Свободата на размяна на съдържание не носи освобождаване от отговорност за спазване на установени правила. Дори и да са ти неприятни и неотговарящи на възгледите и желанията ти, удобството ти.

Това е мъничка пролука в „свободния младежки дух” на актуалната блог-общност, която не носи глобални последици, а само локални ефекти, като този незначителен постинг. Но е симптоматична за излъсканата ежедневна циничност, която не е по-различна от безвкусието на Женска мода, есен/зима 2007/2008, владееща видимите кътчета на виртуалното съзнание. Circa едно време, утре и вдругиден.

P.S. Eneya, ако четеш това – не се заяждам и не влагам никакво лично отношение към теб (доколкото знам не сме общували дори и косвено досега). Просто се забавлявам с мисълта за модните аксесоари като пазарската торба от рециклирана хартия и окичването на входната врата с логото на Creative Commons.

Advertisements

11 Comments so far
Leave a comment

i’m no better than youuu

Comment by jim b

*усмихва се*
Конкретния случай не беше добър пример.
Съжалявам, буквата или духа на закона да спазваме? Bgmaps в същината си е създаден, за да помага. И тъй като “вземи линк” не им работи, аз като юзър имам право да измисля как да си свърша работата.
Точка.
Да, чета го. Може да се каже, че съм съгласна с теб, че “модернизирането” на подобни неща е доста вредно, но… отново се връщаме към това, което написах малко по-горе.
Не съм се обидила, а ми е смешно, че генерализираш.

Comment by Eneya

:) еми то конкретизирането беше в началото. после правим дискурсивен завой към дедуктивното начало на всеки смислен вербален запой…

поздрави и много смях

Comment by cut:tyoo

Или да го “прераскажеш”.
Правиш screenshot, минаваш през photoshop, добавяш някой филтър така, че да промениш цвета на цялата картинка, без да засягаш качеството, и вече някой друг е собственик на картинката. Качваш на безплатен хостинг и казваш, че някой ти е пратил линк, ако някой те пита.
Не е етично, но пък не е против твоя или техния лиценз (защото всъщност нямаш нищо общо с техния сайт).

Comment by Ivailo

прераЗкажеш!!!
егати грешката. Нямам редакция на мнението :/

Comment by Ivailo

WOW, блог с потенциал. Отдавна подозираме, че има начин да станеш супер четен блог, като просто напишеш статия “ЦСКА са свине” (или Левски).

Comment by dzver

dzver: respect

Comment by cut:eater

На втори прочит темата ти ми се стори по-скоро самокритична, отколкото заядлива, но на първи не можах да го схвана така. Извини.

Comment by dzver

cuttyo, кво са правиш на мека мебел?!

Comment by Нанка

Не съм съгласен, че еко-манията е “модерно либертарианско течение”. Дори напротив – организацията и идеите на еко-активистите навеждат на мисълта, че те са по-скоро социално или анархистки ориентирани, което няма нищо общо с либертарианството.

Comment by longanlon

затова пише “от ежедневен тип” след това. let go философия по-скоро…

Comment by cut:eater
Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s